Vaksin Penyebab Bayi Berkepala Kecil di Brazil?

Seperti yang kita tahu, sekarang ini sedang menular wabak virus Zika di benua Amerika.

Apa itu virus Zika? Boleh ketahui lanjut dalam artikel kami sebelum ini di sini. 

Jangkitan virus Zika dikaitkan dengan kelahiran bayi berkepala kecil (microcephaly).

5dd08d320bc2dd6e38cf5fd3422c5c3b

Apa yang menarik, telah tersebar di media sosial bahawasanya microcephaly tersebut sebenarnya disebabkan oleh vaksin TDAP (tetanus, diphteria and pertussis) yang diperkenalkan di Brazil beberapa bulan sebelum tercetusnya kelahiran microcephaly secara mendadak.

Apakah perkara ini benar? Adakah bayi microcephaly di Brazil adalah disebabkan oleh vaksin TDAP?

Mari kita semak fakta satu persatu.

1) Dakwaan: TDAP sengaja diberikan kepada ibu mengandung.

Memang baru-baru ini, kerajaan Amerika Syarikat dan United Kingdom telah memperkenalkan vaksin TDAP kepada ibu-ibu mengandung. Ianya kemudian diikuti oleh Brazil.

Vaksin tersebut, malahan di Malaysia, mula diberikan kepada bayi berusia 2 bulan. Namun, oleh kerana merebaknya penyakit batuk kokol (whooping cough), dan bagi mengelakkan penyakit ini tersebar kepada bayi yang masih belum cukup umur 2 bulan, vaksin TDAP telah diperkenalkan kepada ibu mengandung untuk melindungi anak-anak mereka apabila dilahirkan kelak.

Malahan, menularnya wabak batuk kokol (berpunca dari virus Pertussis) yang sepatutnya boleh dielakkan dengan vaksin DTAP untuk bayi 2 bulan, adalah juga disebabkan oleh sikap sesetengah ibu bapa yang enggan memberikan vaksin kepada anak mereka.

2) Dakwaan: TDAP menyebabkan otak bayi tidak membesar secara sempurna.

Pertama sekali, tidak ada satu kajian kukuh yang boleh membuktikan kaitan kedua-dua perkara ini.

Kedua, vaksin TDAP telah digunakan di seluruh dunia, malahan sebelum diperkenalkan kepada ibu mengandung di Brazil, ianya telah diperkenalkan di Amerika Syarikat dan United Kingdom. Kenapakah tidak ada kejadian bayi microcephaly secara mendadak di tempat-tempat lain terutama di AS dan UK?

Ketiga, vaksin tersebut diperkenalkan di fasa akhir kehamilan iaitu minggu ke 27-36. Ketika ini, otak dan tengkorak bayi telah membesar dengan baik, jadi bagaimanakah vaksin yang diberikan pada lewat tempoh kehamilan boleh mengecutkan kembali otak bayi yang telah berkembang?

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.