“Tapi doktor, saya tak merokok dalam rumah”

“Puan pakai berapa jenis pam asma ye?” tanya Dr. Jason kepada Puan Ainon, wanita Melayu lingkungan umur awal 30-an itu.

“2 pam, doktor. Satu biru, satu coklat,” jawabnya diselangi batuk-batuk.

“Puan boleh tunjukkan macam mana puan pakai pam tu?” Dr. Jason meminta Puan Ainon membuat demonstrasi bagaimana menggunakan pam.

“Bagus puan,” puji Dr. Jason setelah melihat Puan Ainon menunjukkan teknik yang betul menggunakan pam. “Teknik betul dah. Apa yang tak kena ni?” bisik hati Dr. Jason melihat rekod lawatan Puan Ainon ke klinik kesihatan yang kerap. Hampir setiap minggu, pasti mengambil nebulisation, atau dalam bahasa orang awam, gas. Kawalan asma tidak bagus.

“Puan ada kucing di rumah? Karpet? Apa yang selalu buat puan mula rasa batuk dan lepas itu sesak nafas?” tanya Dr. Jason lagi.

“Sejujurnya doktor, saya tidak ada kucing, tidak ada karpet, malam-malam pun tak pasang air-cond,” jawab wanita yang sudah mempunyai 2 anak itu.

“Puan tak merokok kan?” tanya Dr. Jason mahukan kepastian.

“Saya tak merokok doktor. Tapi suami saya merokok,” jawab Puan Ainon, sambil suaranya diperlahankan.

“Haaa, inilah puncanya!” Dr. Jason seolah-olah mendapat satu cahaya yang masuk ke dalam otaknya. Inilah jawapan yang dicari-cari.

“Suami ada di luar?” tanya Dr. Jason. “Jemput dia masuk. Saya nak cakap sikit,” Dr. jason memberitahu Puan Ainon.

Suami Puan Ainon, lelaki 30-an juga, perokok tegar sejak umur 18 tahun. 1 paket 2 hari, bermaksud 6-pack year. Mujurlah suaminya tidak sombong, Dr. Jason pula seorang yang lemah lembut, suaminya turut dan dengar saja nasihatnya.

“Tapi doktor, saya merokok di luar. Dalam rumah saya tak merokok,” tiba-tiba suaminya mencelah.

 

*************************

Ada beberapa perkara yang perokok, keluarga perokok dan orang yang tidak merokok perlu tahu.

1- Walaupun anda merokok di luar, tetapi asap rokok yang melekat di baju, rambut, tangan, muka, mulut, telefon bimbit dan lain-lain membawa risiko yang sama bahaya seperti bahan kimia dari asap rokok yang sebenar. Inilah yang dipanggil sebagai third-hand smoker.

2- Jadi walaupun anda merokok di luar, selagi anda pakai baju yang sama, seluar yang sama, rambut yang sama, tangan yang sama yang tidak dibasuh, kemudian anda menyentuh keluarga anda, maka keluarga anda yang tidak merokok dan tidak berdosa akan mendapat bahaya asap rokok sama seperti anda merokok di hadapan mereka.

3- Apatah lagi kalau anda merokok di dalam rumah. Sofa, kerusi, meja makan, televisyen, perabot, dinding rumah, semua itu akan melekat partikel dan molekul dari bahan kimia rokok anda dan keluarga anda akan terus terdedah dengan bahaya racun dari rokok walaupun anda sudah tidak menghisap rokok.

4- Jika keluarga anda atau orang lain yang tidak merokok berada dalam ruang yang sama sewaktu anda merokok, udara yang tercemar dengan asap rokok anda akan dihidu oleh mereka- walaupun bukan asap secara langsung- dan ini menjadikan mereka sebagai second-hand smoker atau perokok pasif.

5- Second-hand smokerĀ menghirup bahan racun yang boleh menyebabkan kanser, sama seperti perokok sebenar.

6- Second-hand smoker menyebabkan risiko penyakit paru-paru seperti asma, penyakit paru-paru kronik, keguguran, kanser, kematian bayi secara tiba-tiba (sudden infant death syndrome), penyakit jantung dan berbagai penyakit kronik dan bahaya yang lain.

7- Seramai 41,000 kematian direkodkan di Amerika Syarikat setiap tahun akibat menjadi perokok pasif. Manakala kira-kira 7300 kematian kanser paru-paru adalah akibat menjadi perokok pasif. Manakala sebanyak 5.6 bilion USD kerugian dianggarkan.

Solusi kepada semua ini ialah satu sahaja – berhenti merokok. Sesetengah klinik kesihatan di negara kita menawarkan kaunseling dan khidmat rawatan berhenti merokok, ramai juga yang telah mendapat manfaat daripadanya. Percuma sahaja. Anda boleh daftar di klinik kesihatan terdekat.

Jika suami atau isteri atau diri anda sendiri merokok, sama-samalah nasihatkan diri masing-masing dan tenunglah dalam-dalam mata orang yang tersayang, adakah anda mahu mereka sengsara dengan penyakit yang berpunca daripada anda? Sedangkan mereka adalah manusia yang tidak bersalah dan tidak berdosa? Tepuk dada, tanya diri sendiri.

 

Rujukan :

  1. https://www.cdc.gov/tobacco/data_statistics/fact_sheets/secondhand_smoke/health_effects/index.htm
  2. http://www.lung.org/about-us/blog/2016/06/secondhand-smoke-firsthand-risk.html?referrer=https://www.google.com/
  3. http://www.telegraph.co.uk/news/health/news/7188230/Third-hand-smoke-as-dangerous-as-cigarette-fumes.html
  4. gambar : lintasnews

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.