“Saya senggugut doktor, boleh bagi MC?”

Pagi Nadia terganggu dengan perutnya yang memulas kuat. Hari ini hari ketiga haidnya.

“Senggugut lagi,” getus hatinya.

2 biji Paracetamol yang ditelan memang tak memberi kesan langsung. Walaupun sudah bersiap dan sedang memandu ke tempat kerja, Nadia merasakan dia memang tidak mampu meneruskan perjalanan ke pejabat. Diambil selekoh untuk ke klinik kesihatan terdekat.

Setelah 1 jam menunggu, nombor gilirannya dipanggil masuk.

“Ok, ini ubat tahan sakit, boleh ambil di farmasi,” Dr. Akram menamatkan bicaranya setelah 10 minit mengambil history dan melakukan pemeriksaan ke atas Nadia.

“Boleh saya dapatkan MC hari ini?” tanya Nadia lembut kepada Dr. Akram, mengharapkan beliau memberikan MC.

Pemeriksaan semuanya normal, tekanan darah dan nadi juga stabil. Tapi kelihatannya sakit itu tidak tertahan.

Situasi begini bukanlah situasi asing di klinik dan jabatan kecemasan hospital. Sebagai seorang doktor, pastinya kita akan simpati kepada pesakit, namun tidaklah sampai kita mahu memeriksa bahagian sulit pesakit untuk pastikan pesakit tidak menipu. Ada juga cadangan agar dibuat ujian air kencing kepada pesakit, jika benar ada darah haid, boleh dilihat dalam ujian tersebut. Namun sesetengah wanita senggugutnya datang sebelum haid.

 

*************

Tahukah anda, di sesetengah negara di dunia ini, mereka mempunyai undang-undang yang membenarkan wanita mengambil cuti bergaji untuk sakit senggugut?

Jepun, Taiwan, Indonesia dan Korea Selatan adalah antara negara-negara tersebut.

Walaupun cadangan ini nampak memberi kelebihan dan belas ihsan kepada wanita, namun sesetengah pihak mempertikaikannya, misalnya Emily Martin dari National Women’s Law Center di AS, khuatir masyarakat akan melihat haid sebagai suatu kecacatan pula kepada wanita sehingga menyebabkan mereka tidak boleh berfungsi dalam masyarakat.

Ketidakhadiran kaum wanita akan menjadikan mereka berkemungkinan ketinggalan dalam membuat keputusan-keputusan penting syarikat dan jabatan.

Walaubagaimanapun, satu kajian pada tahun 2012 dijalankan menunjukkan 20% wanita mendapati senggugut sangat menyakitkan sehingga mengganggu tugas harian mereka.

Apa kata anda pula? Adakah anda rasa polisi memberi cuti khas ini juga harus dilaksanakan di Malaysia?

 

Rujukan : https://www.nytimes.com/2017/07/24/health/period-pain-paid-time-off-policy.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.