Munchausen Syndrome : “Sakit” yang Tidak Sakit.

“Pakcik ni datang lagi hari ni? Ni dah masuk hari ke 7 berturut-turut datang kecemasan. Complaint of chest pain lagi ke?” tanya Dr. Kamal kepada Medical Assistant (MA) dari triage yang menolak lelaki lewat 40-an itu di atas kerusi roda.

“Ya doktor. Heavy in nature, pain score 7/10, vitals stable,” jawab MA itu tadi.

Setiap hari selama seminggu ini En. Lau akan datang ke kecemasan, berbeza-beza waktu dan mengadu sakit dada. Ciri-ciri sakitnya itu sama sahaja. Rakan-rakan Medical Officer lain turut mengaku bahawa sebelum ini kira-kira sebulan lepas juga En. Lau pernah datang dengan sakit dada. Namun ketika itu, ECG dibuat memang ada tanda-tanda Acute Coronary Syndrome dan ujian darah Torponin I juga turut meningkat. Memang dimasukkan ke hospital, dan memang sudah ada temujanji untuk klinik cardiology.

Namun hari ini, ECG yang dibuat tidak ada apa-apa tanda bahaya. Beberapa hari lalu datang, IV Ranitidine juga sudah diberi, ketika itu dirawat sebagai acute dyspepsia, dan surat rujukan kepada klinik pakar bedah untuk temujanji endoscopy juga sudah diberi.

“Apa yang buat pakcik ini datang lagi hari ini?” Dr. Kamal bermonolog sendirian.

****************

Kinik kesihatan hari ini sibuk seperti biasa. Dengan berpuluh-puluh temujanji pesakit, pelbagai drama dan aduan dari makcik dan pakcik yang datang sekali 4 ke 5 bulan ini. Di bilik 5, Dr. Mariah duduk di atas kerusinya, sambil membelek kad pesakit yang baru sampai.

“Siti binti Yunus,” Dr. Mariah memanggil nama pesakit dengan nyaring setelah berkali-kali menekan nombor giliran tidak muncul-muncul.

“Selamat pagi cik. Ya, kenapa datang hari ini?” Dr. Mariah memulakan perbualannya seperti biasa.

“Selamat pagi doktor.” pesakit tersebut berhenti menarik nafas. “Macam ini doktor, saya datang hari ini sebab saya rasa tak sedap perut. Sakit sangat. Pedih. Lepas itu merebak ke belakang. Kemudian mula datang sesak nafas. Sekarang pun masih ada sesak nafas.”

Dr. Mariah mendengar dengan teliti. Dibelek-beleknya kad pesakit itu, boleh dilihat rekod lawatan pesakit itu sebelum ini. Sekali seminggu mesti datang. Mengadu perkara yang sama, sakit perut. Rujukan ke pakar pembedahan sudah dibuat, laporan endoskopi sebulan lepas menyatakan semuanya normal. Scan ultrasound dan xray perut juga semua normal, ujian darah juga tidak menunjukkan apa-apa.

“Mak saya dulu ada kanser. Meninggal sebab kanser lah. Saya risau juga saya ada kanser.”

Segala ubat-ubatan canggih telah diberikan, namun katanya tiada kesan.

“Boleh ke buat CT scan atau MRI pula doktor?” Siti tanya memujuk Dr. Mariah agar merujuknya sekali lagi kepada pakar radiologi untuk buat siasatan yang tak perlu.

*****************

Sebagai doktor, kadang kala kita akan jumpa pesakit sebegini. Mengadu macam-macam sakit, aduannya sama, kerap sekali datang berjumpa kita. Kita buat segala ujian yang diperlukan, ternyata segalanya normal, tidak ada yang patut dirisaukan, tapi dia tetap mahu mendapatkan rawatan.

Mendapatkan rawatan sudah jadi satu ketagihan dan kemahuannya.

Pesakit seperti ini mungkin menghidap penyakit yang kita katakan sebagai Munchausen Syndrome.

Ianya adalah satu masalah kesihatan mental yang menyifatkan seseorang itu kerapkali mahu mendapatkan rawatan atau berjumpa doktor dan mengadu masalah kesihatan walaupun tiada apa-apa penyakit yang dihidapinya.

Antara tanda-tanda lain yang perlu dilihat :

  1. Pesakit mempunyai rekod kesihatan yang panjang dan adakalanya rumit dan telah bertemu dengan pelbagai doktor dari pelbagai tempat.
  2. Pesakit juga boleh jadi seseorang yang tahu istilah-istilah perubatan dan penyakit, menyebutnya dengan yakin menyebabkan sesetengah perawat mempercayainya.
  3. Pesakit mungkin memang mempunyai masalah kesihatan serius suatu masa dahulu atau pun ahli keluarga terdekat mempunyai masalah kesihatan serius.
  4. Menurut kajian, antara sebab pesakit kerapkali mahukan rawatan adalah kerana di dunia realiti, mungkin pesakit pernah mengalami trauma ataupun tidak dihargai, lalu menerima rawatan di klinik atau hospital menjadikan pesakit lebih diberikan perhatian dan dihargai. Mungkin juga pesakit lebih rasa selamat.

Bagi perawat kesihatan, jika memang segala punca kepada aduannya didapati tidak mempunyai asas dan bukti yang kukuh, maka Munchausen Syndrome boleh dipertimbangkan dan haruslah mendapat nasihat dari pakar psikiatri.

Namun, anda juga harus berani untuk mengorek dengan lebih mendalam, kerana boleh jadi pesakit mempunyai isu sosial lain seperti dibuli atau dicederakan atau mengalami masalah keganasan rumahtangga atau kemurungan yang menyebabkan dia mencari perlindungan di klinik dan hospital tetapi tidak cukup berani untuk memberitahu anda.

Tapi kalau pesakit mengadu demam tetapi suhu tidak tinggi, selsema dan buat-buat batuk, umurnya masih muda, anda mungkin perlu mempertimbangkan satu lagi sindrom baru- Sindrom Minta MC.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.