Kacamata Pinhole : Rawatan Untuk Rabun?

Sejak beberapa tahun ini, terdapat satu produk kacamata di pasaran yang dikenali sebagai kacamata pinholes, didakwa dapat memperbaiki pandangan mata yang bermasalah.

Kaca mata legap yang mempunyai lubang-lubang kecil ini sebenarnya telah berada di pasaran negara barat sejak tahun 90-an lagi.

Realitinya, kacamata ini bukanlah satu kaedah rawatan yang betul untuk memperbaiki rabun atau masalah mata. Bila dipakai, ianya mungin akan memberi kelegaan sementara, namun apabila ditanggalkan, tidak ada kesan berpanjangan terhadap mata.

Tidak ada satu pun kajian saintifik yang membuktikan keberkesanan kacamata ini seperti didakwa oleh syarikat yang menjual. Malah, satu kajian yang dilakukan di Korea Selatan pada tahun 2014 menunjukkan bahawa penggunaan kacamata ini akan mengurangkan kualiti visual dan membahayakan pengguna ketika aktiviti memandu, bersukan dan aktiviti luar kerana menjadikan pemandangan kita terhad.

Kesimpulannya, kacamata pinhole ini bukanlah rawatan yang betul untuk masalah mata dan tidak pernah disarankan oleh optometrist mahupun ophthalmologist.

Rujukan :

  1. http://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/health-news/the-truth-about-pinhole-glasses-1253113.html
  2. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25118263
  3. http://articles.sun-sentinel.com/1991-12-11/news/9102210360_1_pinhole-glasses-laser-vision

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.