Jerebu, boleh menyebabkan keguguran dan sakit jantung?

 

Kita mungkin pernah dengar bahaya jerebu kepada pesakit paru-paru seperti asthma, atau menyebabkan sakit tekak, pedih mata dan batuk-batuk.

Tapi tahukah anda jerebu juga boleh memberi kesan bahaya jangka panjang kepada pesakit jantung, kencing manis dan ibu mengandung?

Menurut satu panduan yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia, partikel jerebu terlalu kecil, kebanyakannya kurang dari 2.5 micrometer dan boleh menyebabkan bahaya jangka panjang.

Partikel yang terlalu kecil ini, apabila disedut melalui pernafasan, akan mudah masuk ke dalam paru-paru, dan tidak berhenti di situ sahaja. Disebabkan ianya terlalu kecil, ianya mudah untuk diserap juga ke dalam saluran darah, berinteraksi dengan bahan dalam darah (contohnya kolesterol ‘jahat’) dan menyebabkan keradangan.

Maka sebab itu, antara kesan jangka panjang jerebu ini ialah :
1) Kadar ketebalan saluran arteri yang lebih cepat seterusnya menyebabkan penyakit jantung.
2) Menyumbang kepada penyakit diabetes (kencing manis).
3) Bagi ibu mengandung, ia boleh menyebabkan keguguran, kecacatan kandungan dan juga bayi kurang berat.

Maka, secara umum, jika tidak ada keperluan, adalah lebih baik untuk tinggal dalam rumah. Jika perlu, pakailah topeng N95 yang boleh menapis partikel jerebu. Minum banyak air, patuhi jadual pengambilan ubat dan berjumpalah doktor segera jika ada tanda-tanda sesak nafas, batuk-batuk, pedih mata dan sebagainya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.