Jabatan Kecemasan Bukan Drive-Thru McD

 

Pukul 2.30 pagi.

Aku dan kawan aku jaga bahagian Green Zone di Jabatan Kecemasan. Zon pesakit yang tak kritikal. Tengok pesakit yang boleh berjalan, yang tak berapa serius. Tengok pesakit dalam bilik, ada meja, ada kerusi, macam di Klinik Kesihatan.

Tiba-tiba masuk seorang perempuan umur dalam 40-an.

“Ye auntie, kenapa datang?” kawan aku mulakan perbualan.

“Ubat sudah habis. Saya mahu ambil ubat,” balasnya.

Aku yang duduk berhadapan, rasa macam tak percaya apa yang aku dengar. Aku yang tengah tengok pesakit lain, jadi tak fokus, cuba curi-curi dengar kenapa sebenarnya auntie ni datang kecemasan pukul 2-3 pagi buta ni.

Aku cuba sangka baik, mungkin ubat-ubat yang dia nak tu, ubat yang sangat-sangat perlu, dan kalau tak ambil mungkin boleh bahayakan kesiahatan dia. Contohnya warfarin, atau inhaler asthma, atau ubat suntikan insulin kencing manis.

“Saya pun tak ingat la nama ubat, tapi dia supplement la. Macam itu vitamin punya,” jelas pesakit itu lagi.

Dan lepas tu auntie telah diberikan “nasihat” yang panjang lebar dari kawan aku..

********

Pukul 4.30 pagi.

Datang seorang lelaki lingkungan awal 30-an. Aku lihat tiket, di triage, mereka tulis complaint sore throat for three days.

Aku panggilnya masuk. Segak, berjalan sihat. Tidak menunjukkan sebarang tanda lemah badan.

“Kenapa ye encik?” aku mengajukan soalan.

“Sakit tekak, tiga hari dah,” jawabnya. “Kenapa datang pagi ni?” aku bertanya cuba merungkai misteri.

“Oo, sebab saya baru habis meniaga tadi,” jawabnya spontan.

Dan pesakit itu pun diberikan “nasihat” yang panjang lebar dari aku.

 

*********

Ada pesakit yang datang dengan complaint lenguh, sengal-sengal atau sakit di sini dan di situ dan sudah sebulan menghadapinya. Bila ditanya kenapa hari ini baru datang, jawapnnya kerana ahli keluarganya masuk ke zon kuning, jadi alang-alang dia di situ, baiklah dia buat check-up sekali.

Tuan-tuan puan-puan makcik pakcik adik kakak abang-abang,

Kecemasan bukanlah tempat yang sesuka hati kita saja boleh datang. Kecemasan bukan tempat datang nak buat medical check-up macam booth di mall atau taman tasik, kecemasan bukanlah juga drive-thru McD yang 24 jam buka dan sesuka hati kita boleh datang bila-bila asalkan kita bayar RM1.

Kecemasan adalah kecemasan. Bila terjadinya sesuatu yang membahayakan nyawa atau kesihatan.

Jika kes-kes bukan kecemasan berlambak di kecemasan, maka orang yang betul-betul perlu dirawat dan perlu diberi perhatian akan mengambil masa yang lama untuk dilihat oleh doktor dan akibatnya, rawatannya akan tertangguh.

 

Jadi, fikir-fikirkanlah dan sebarkanlah.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.