Home Birth : Kaedah Kelahiran Yang Membahayakan

Sesetengah ibu-ibu di Malaysia cenderung untuk mengamalkan satu kaedah yang dipanggil sebagai Home Birth, di mana ibu akan melahirkan anak di rumah secara semulajadi.

Mereka yang memilih kaedah homebirth, perlu tahu beberapa risiko yang boleh berlaku kepada anak mereka, walaupun ketika mengandung tidak ada risiko/tidak ada masalah.

Anak mereka mungkin akan buang air dalam rahim dan seterusnya tertelan najis dan berisiko untuk masuk paru-paru. Atau jika tidak buang air besar, dan air ketuban jernih, mungkin juga boleh lahir tidak menangis dan lembik, memberi tanda-tanda bahawa bayi memerlukan bantuan pernafasan.

Sebab itu, di sisi doktor bahagian kanak-kanak yang menerima kelahiran, kita akan membuat persediaan untuk sebarang kebarangkalian. Kita akan menyediakan alatan bantuan pernafasan, beg udara, alatan sedut meconium, tiub endotracheal, laryngoscope, bekalan oksigen dan pelbagai alatan lain, dan kita akan mempersiapkan untuk situasi yang terburuk berlaku. Jururawat, doktor pelatih dan doktor senior semua wajib mendapat latihan untuk ini.

Malah, bukan semua hospital mempunyai kelengkapan seperti itu. Sebab itu, sesetengah kes perlu dibawa ke hospital yang mempunyai kelengkapan yang lebih baik.

Persoalannya, jika lahir di rumah, mampukah kita membuat persediaan yang sama? Atau kita mahu tunggu bayi kita terus lemas, lembik, biru dan tak bernyawa lagi, baru kita ingin menyesal?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.