“Doktor asyik guna handphone saja”

Baru-baru ini di hospital admin, kecoh sebab ada seorang waris pesakit tangkap gambar doktor yang sedang merawat tengah menggunakan telefon bimbit dan waris pesakit itu viralkan di facebook.

Disebabkan isu ini pun dah selesai dan dia dah padamkan balik post itu, kami tak mahu share screenshot post dia tu.

Tapi maksud dari tulisan dia lebih kurang begini, “Sekarang ini di hospital, doktor tak tengok pesakit tapi asyik tengok handphone saja. Mak saya sakit, tunggu lama tapi doktor asyik tekan handphone dan bersembang”.

Jadi kami mahu kongsikan di sini kepada masyarakat awam kenapa sebenarnya telefon bimbit itu perlu bagi seorang doktor.

Saya rasa kita semua tahu sekarang kebanyakan orang guna smartphone. Smartphone ini banyak aplikasi, dan sudah tentu banyak juga aplikasi yang berkait dengan perubatan dan kesihatan.

Kami gunakan telefon bimbit kami untuk berhubung dengan doktor jabatan yang kami rujuk. Sebagai contoh, jika anda datang akibat kemalangan dan kami syak ada kepatahan tulang, maka kami akan minta dibuat xray untuk anda. Filem xray ini akan kami tangkap gambarnya melalui telefon bimbit untuk dihantar kepada doktor bahagian ortopedik. Sama juga jika anda kemalangan dan mengalami kecederaan kepala, kami akan minta untuk buat CT scan kepala anda. Jika ada pendarahan, kami perlu rujuk ke jabatan pembedahan neuro (neurosurgery), dan kami akan hantar gambar CT scan melalui whatsapp kepada doktor yang dirujuk. Kami bukan guna whatsapp untuk mengutuk atau bergosip atau mengorat atau mencarut seperti sesetengah masyarakat buat. Kami guna untuk selamatkan nyawa anda.

Kami juga guna telefon bimbit untuk melakukan kira-kira sama ada menggunakan calculator atau aplikasi khas pengiraan score tertentu bagi penyakit tertentu. Contohnya jika anda mengalami paras gula yang tinggi dalam badan, kami perlu melakukan pengiraan menggunakan formula tertentu untuk menentukan sama ada anda mengalami Hyperosmolar Hyperglycemic State yang jika tidak dirawat dengan betul, boleh mengancam nyawa anda.

Kami juga menggunakan telefon bimbit untuk mencari di laman web tentang sesetengah penyakit yang mungkin jarang-jarang ditemui, dan bagaimana untuk merawatnya berdasarkan guideline dan bukti perubatan terkini. Kami juga menggunakan telefon bimbit untuk membaca Clinical Practice Guideline (CPG) yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia bagi merujuk secara tepat tentang rawatan terkini sesetengah penyakit agar kami tahu apa yang kami buat adalah betul berdasarkan bukti terkini.

Jadi kesimpulannya, banyak gunanya telefon bimbit untuk seorang doktor. Bila doktor tengah pegang dan guna telefon bimbit itu, janganlah cepat sangat buruk sangka. Kami bukan guna untuk main candy crush atau pokemon go. Pergi tandas pun kena curi-curi masa.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.