CPR ke atas orang tua : kejam atau menyelamatkan?

Jam sudah menunjukkan pukul 3 pagi. Hanya Dr. Amin seorang saja doktor yang menjaga wad perubatan perempuan ketika itu. Beliau yang merupakan houseman posting ke-4, masih lagi tak sempat duduk mengambil darah pesakit. Darah 22 orang pesakit mesti dihantar awal dan tersedia keputusannya esok pagi sebelum round dengan pakar.

“Puan Halijah, maaf ye, saya minta izin ambil darah,” kejut Dr. Amin lembut dalam samar-samar cahaya.

“Puan Halijah, oo Puan Halijah,” berkali-kali digoyangkan kaki pesakit berusia 78 tahun itu, tidak juga terjaga.

Dipegangnya kaki Puan Halijah, sejuk. Dibukanya lampu, kelihatan Puan Halijah sudah tidak bernafas, dirasanya nadi – memang tak dapat rasa.

“Nurse! I need help over here!” pekik Dr. Amin terdengar sehingga ke kaunter wad di mana jururawat sedang mengemaskini census.

Jururawat Hazimah yang sedang memberikan ubat terus berkejaran mendapatkan Dr. Amin. “Push the emergency trolley!” arah Dr. Amin.

Dr. Amin terus naik ke katil pesakit dan memulakan tekan dada ke atas tubuh badan Puan Halijah yang kaku. Tak sampai 10 tekanan, “prakk” sudah terdengar tulang rusuk tubuh kecil itu patah.

“Kak Hazimah, sediakan intubation set, Kak Nor, tolong call MO,” Dr. Amin meminta tolong para jururawat sambil peluh mengalir di tepi keningnya. Jururawat Zainab setia di tepinya menekan bag valve mask dua kali setiap 30 tekanan dada.

Puan Halijah yang baru masuk ke wad pagi tadi akibat Deconditioning Secondary to Urinary Tract Infection, hanya ditemani anak bongsunya. Keadaannya stabil ketika mula-mula masuk, cuma nampak lemah dan lupa. Beliau sememangnya mempunyai pelbagai penyakit sebelum itu – darah tinggi, kencing manis, malah memakai pacemaker untuk complete heart block yang dialaminya 10 tahun dulu.

Arahan Do Not Resuscitate (DNR), tidak pula dibincangkan ketika itu, tidak sangka pula keadaan boleh sampai teruk begini dalam masa yang singkat.

Selalunya, jika keadaan pesakit sangat kritikal, apatah lagi orang tua yang sangat berumur, dalam sesetengah keadaan, para doktor akan berbincang dengan ahli keluarga, jika tiba-tiba jantungnya berhenti – adakah keluarga izinkan kita melakukan CPR (Cardiopulmonary Resuscitation) ke atas pesakit atau pun biarkan pesakit pergi dengan tenang. Ini kerana, dari sudut pertimbangan perubatan, CPR dalam keadaan tersebut mungkin tidak akan memberi manfaat kepadanya – jika pun denyutan jantungya kembali, keadaannya mungkin tidak seperti sediakala, kerana CPR itu sendiri mempunyai komplikasi yang pelbagai – kesakitan, patah rusuk, kecederaan kepada saluran pemakanan, pendarahan dan sebagainya. Maka persetujuan khas yang dipanggil DNR diambil.

*********************

Itulah antara isu yang menjadi dilema bukan sahaja di Malaysia, malah di bahagian lain dunia juga.

Adakah CPR patut dibuat ke atas pesakit yang sangat tua ditambah dengan mempunyai masalah kesihatan yang kronik?

Persoalannya, kenapa seorang doktor tangkas memulakan CPR ke atas pesakit apabila mendapati pesakit tidak bernafas atau jantungnya berhenti?

Sesetengah doktor dilatih untuk respon segera dalam hal kecemasan dan menyelamatkan nyawa adalah prioriti teratas. Maka kepercayaan yang tertanam ialah – mulakan CPR sesegera mungkin, kerana lagi cepat dimulakan, lagi tinggi peluang nyawa dapat diselamatkan.

Kedua, mungkin juga seorang doktor itu khuatir jika dia tidak memulakan CPR secepat mungkin, dia dikira sebagai mengabaikan tanggungjawab lalu boleh dikenakan tindakan undang-undang.

Walaupun tanggapan ini tidaklah salah, namun bukanlah tepat untuk setiap kes.

Dr. John Launer dari UK di dalam Postgraduate Medical Journal menulis bahawa doktor harus membezakan cara kematian yang dilalui pesakit. Katanya di UK sendiri, masih ada doktor yang diambil tindakan akibat tidak memulakan CPR kepada pesakit, dan ini mungkin menyumbang kepada kekhuatiran doktor.

Dr. Gordon Cauldwell, pakar perunding perubatan London turut mengkritik isu ini di dalam tulisan terbukanya kepada Majlis Perubatan. Beliau menyeru agar doktor memberhentikan CPR yang tidak perlu. Perlu dibezakan antara cardiac arrest yang berpunca secara tiba-tiba, seperti jatuh gaung misalnya, dengan keadan seorang pesakit yang melalui proses nazak biasa – yang keadaan kesihatannya semakin menyusut dari semasa ke semasa. Rawatan keadaan sebegini adalah dengan memberikan keselesaan kepada pesakit untuk menghadapi hari-hari terakhirnya.

Apa kata anda? Setujukah anda dengan pandangan mereka?

 

Rujukan : https://www.irishtimes.com/life-and-style/health-family/stop-the-barbaric-practice-of-using-cpr-on-the-very-old-1.3026488

Gambar : https://www.linkedin.com/pulse/drsabcd-you-need-know-what-means-jude-barnes

“Saya senggugut doktor, boleh bagi MC?”

Pagi Nadia terganggu dengan perutnya yang memulas kuat. Hari ini hari ketiga haidnya.

“Senggugut lagi,” getus hatinya.

2 biji Paracetamol yang ditelan memang tak memberi kesan langsung. Walaupun sudah bersiap dan sedang memandu ke tempat kerja, Nadia merasakan dia memang tidak mampu meneruskan perjalanan ke pejabat. Diambil selekoh untuk ke klinik kesihatan terdekat.

Setelah 1 jam menunggu, nombor gilirannya dipanggil masuk.

“Ok, ini ubat tahan sakit, boleh ambil di farmasi,” Dr. Akram menamatkan bicaranya setelah 10 minit mengambil history dan melakukan pemeriksaan ke atas Nadia.

“Boleh saya dapatkan MC hari ini?” tanya Nadia lembut kepada Dr. Akram, mengharapkan beliau memberikan MC.

Pemeriksaan semuanya normal, tekanan darah dan nadi juga stabil. Tapi kelihatannya sakit itu tidak tertahan.

Situasi begini bukanlah situasi asing di klinik dan jabatan kecemasan hospital. Sebagai seorang doktor, pastinya kita akan simpati kepada pesakit, namun tidaklah sampai kita mahu memeriksa bahagian sulit pesakit untuk pastikan pesakit tidak menipu. Ada juga cadangan agar dibuat ujian air kencing kepada pesakit, jika benar ada darah haid, boleh dilihat dalam ujian tersebut. Namun sesetengah wanita senggugutnya datang sebelum haid.

 

*************

Tahukah anda, di sesetengah negara di dunia ini, mereka mempunyai undang-undang yang membenarkan wanita mengambil cuti bergaji untuk sakit senggugut?

Jepun, Taiwan, Indonesia dan Korea Selatan adalah antara negara-negara tersebut.

Walaupun cadangan ini nampak memberi kelebihan dan belas ihsan kepada wanita, namun sesetengah pihak mempertikaikannya, misalnya Emily Martin dari National Women’s Law Center di AS, khuatir masyarakat akan melihat haid sebagai suatu kecacatan pula kepada wanita sehingga menyebabkan mereka tidak boleh berfungsi dalam masyarakat.

Ketidakhadiran kaum wanita akan menjadikan mereka berkemungkinan ketinggalan dalam membuat keputusan-keputusan penting syarikat dan jabatan.

Walaubagaimanapun, satu kajian pada tahun 2012 dijalankan menunjukkan 20% wanita mendapati senggugut sangat menyakitkan sehingga mengganggu tugas harian mereka.

Apa kata anda pula? Adakah anda rasa polisi memberi cuti khas ini juga harus dilaksanakan di Malaysia?

 

Rujukan : https://www.nytimes.com/2017/07/24/health/period-pain-paid-time-off-policy.html

Anjing Gila – 8 Perkara yang Anda Perlu Tahu Pasal Rabies

Baru-baru ini muncul kembali penyakit anjing gila atau rabies, dan yang menyedihkan, ianya telah mengorbankan beberapa orang kanak-kanak di Sarawak.

Tahukah anda, Malaysia sebenarnya pernah dikategorikan sebagai bebas rabies untuk beberapa tahun sehinggalah pada 2015, wabak Rabies kembali menular, bermula di Perlis, Kedah dan seterusnya Pulau Pinang. Terbaru di Sarawak dan juga di Kuala Sepetang, Perak.

Jadi kalau pernah bersih dari Rabies, macam mana boleh muncul kembali? Ini kerana walaupun Malaysia bebas dari Rabies, tapi negara-negara jiran kita tidak. Misalnya di Sarawak baru-baru ini, disyaki anjing yang dijangkiti rabies datang daripada Kalimantan, Indonesia. Sebagai anjing, tentulah pergerakan mereka melalui sempadan tidak dikawal. Mereka tidak perlu melalui imigresen.

1) Apa punca rabies?
Rabies adalah virus yang asalnya daripada mamalia liar. Ianya tersebar melalui air liur haiwan dan memasuki darah manusia melalui gigitan.

2) Binatang apa yang membawa Rabies?
99% jangkitan Rabies kepada manusia adalah daripada anjing. Namun terdapat juga kes yang melibatkan haiwan lain seperti monyet, kelawar mahupun kucing.

3) Boleh mati tak bila kena Rabies?
Apabila simptom sudah ada, risiko kematian adalah 100%. Namun berita baiknya ialah Rabies boleh dicegah 100% dengan vaksin.

4) Apa tanda-tanda Rabies?
Incubation period (tempoh dari mula virus masuk sehingga simptom muncul) boleh jadi dari 1 minggu ke 1 tahun. Selalunya dari 1-3 bulan. Bermaksud anda mungkin tidak ada apa-apa simptom selama tempoh tersebut.
Rabies merebak melalui saraf dan akan sampai ke otak akhirnya.
Simptom-simptom awal adalah demam dan kesakitan pada tempat luka. Simptom-simptom yang lebih bahaya adalah seperti susah menelan, air liur banyak keluar, lumpuh, berkelakuan ganas dan juga takut kepada air. Kematian selalunya adalah disebabkan kegagalan sistem pernafasan.

5) Apa kena buat jika digigit anjing/haiwan disyaki Rabies?
Tidak kira sama ada anjing tersebut peliharaan anda atau pun liar, segeralah ke klinik untuk mendapat rawatan doktor. Cuci luka dengan air dan sabun. Doktor akan memeriksa luka anda dan jika perlu, anda akan dirujuk kepada hospital berdekatan untuk vaksinisasi.

6) Apa rawatan untuk Rabies?
Apabila virus sudah mula merebak dan simptom sudah muncul, tidak ada rawatan. Namun, Rabies boleh dielakkan dengan vaksinisasi. Sama ada vaksinisasi sebelum terdedah (pre-exposure) atau pun selepas terdedah (post-exposure).

Di Malaysia kita tidak ada pre-exposure vaccination. Yang kita praktikkan ialah post-exposure vaccination, iaitu vaksin akan diberi kepada mereka yang telah digigit anjing atau haiwan Rabies/disyaki Rabies. Vaksin ini berkesan untuk mengelakkan jangkitan berlaku. Jika anda anti-vaksin, kami ucapkan selamat maju jaya.

7) Sebagai pemilik haiwan, apa saya perlu buat untuk elakkan Rabies?
Pastikan haiwan anda mendapat vaksinisasi Rabies. Elakkan dari membiarkan haiwan anda berkeliaran di luar rumah tanpa pengawasan. Jika ada tanda-tanda yang pelik seperti haiwan anda lebih agresif dari biasa, lumpuh dan lemah, takut air, maklumkan segera kepada pejabat veterinar terdekat.

8) Jika haiwan disyaki dijangkiti Rabies, apa yang akan dilakukan kepada haiwan tersebut?
Haiwan tersebut akan ditangkap dan dipantau selama 14 hari. Jika ada tanda-tanda jangkitan Rabies, sampel otak haiwan tersebut akan dianalisis. Jika kawasan tersebut dikategorikan sebagai wabak Rabies, anjing-anjing liar yang ada tanda-tanda Rabies akan dilupuskan.

Bila difikirkan, mungkin ini antara hikmahnya Islam menyarankan agar bekas jilatan anjing dibasuh berkali-kali dan melarang membela anjing di dalam rumah kecuali atas tujuan berjaga/memburu.

 

 

 

“Tak Vaksin, Tak Boleh Masuk Sekolah”

Kalau anda enggan memberikan vaksin kepada anak anda, anak anda akan dihalang daripada mendapat akses pendidikan tadika dan pra-sekolah.

Ya, itulah yang bakal berlaku di Australia, apabila Perdana Menterinya Malcolm Turnbull menyeru agar undang-undang digubal bagi menghalang anak-anak yang tidak divaksin daripada masuk ke pusat pendidikan awal kanak-kanak.

Malah, menurutnya, “Ini bukan sekadar pelaksanaan teori semata-mata, tetapi ini adalah antara hidup dan mati,” dan turut mengaitkan dengan kes bayi yang mati akibat batuk kokol di Australia.

“Bila seorang ibu atau bapa berkata dia tidak mahu vaksinkan anaknya, dia bukan sekadar meletakkan anaknya seorang sahaja berisiko, tetapi turut mendedahkan risiko tersebut kepada anak-anak orang lain,” tambah beliau.

Sekurang-kurangnya 3 negeri di Australia, Queensland, New South Wales dan Victoria telah menguatkuasakan undang-undang agar anak-anak perlu divaksinkan dahulu jika mahu menyertai pusat jagaan anak-anak.

Bagaimana kita di Malaysia? Rasanya patut juga buat begini.

Sumber : http://www.bbc.com/news/world-australia-39251585?ocid=socialflow_twitter

“Doktor asyik guna handphone saja”

Baru-baru ini di hospital admin, kecoh sebab ada seorang waris pesakit tangkap gambar doktor yang sedang merawat tengah menggunakan telefon bimbit dan waris pesakit itu viralkan di facebook.

Disebabkan isu ini pun dah selesai dan dia dah padamkan balik post itu, kami tak mahu share screenshot post dia tu.

Tapi maksud dari tulisan dia lebih kurang begini, “Sekarang ini di hospital, doktor tak tengok pesakit tapi asyik tengok handphone saja. Mak saya sakit, tunggu lama tapi doktor asyik tekan handphone dan bersembang”.

Jadi kami mahu kongsikan di sini kepada masyarakat awam kenapa sebenarnya telefon bimbit itu perlu bagi seorang doktor.

Saya rasa kita semua tahu sekarang kebanyakan orang guna smartphone. Smartphone ini banyak aplikasi, dan sudah tentu banyak juga aplikasi yang berkait dengan perubatan dan kesihatan.

Kami gunakan telefon bimbit kami untuk berhubung dengan doktor jabatan yang kami rujuk. Sebagai contoh, jika anda datang akibat kemalangan dan kami syak ada kepatahan tulang, maka kami akan minta dibuat xray untuk anda. Filem xray ini akan kami tangkap gambarnya melalui telefon bimbit untuk dihantar kepada doktor bahagian ortopedik. Sama juga jika anda kemalangan dan mengalami kecederaan kepala, kami akan minta untuk buat CT scan kepala anda. Jika ada pendarahan, kami perlu rujuk ke jabatan pembedahan neuro (neurosurgery), dan kami akan hantar gambar CT scan melalui whatsapp kepada doktor yang dirujuk. Kami bukan guna whatsapp untuk mengutuk atau bergosip atau mengorat atau mencarut seperti sesetengah masyarakat buat. Kami guna untuk selamatkan nyawa anda.

Kami juga guna telefon bimbit untuk melakukan kira-kira sama ada menggunakan calculator atau aplikasi khas pengiraan score tertentu bagi penyakit tertentu. Contohnya jika anda mengalami paras gula yang tinggi dalam badan, kami perlu melakukan pengiraan menggunakan formula tertentu untuk menentukan sama ada anda mengalami Hyperosmolar Hyperglycemic State yang jika tidak dirawat dengan betul, boleh mengancam nyawa anda.

Kami juga menggunakan telefon bimbit untuk mencari di laman web tentang sesetengah penyakit yang mungkin jarang-jarang ditemui, dan bagaimana untuk merawatnya berdasarkan guideline dan bukti perubatan terkini. Kami juga menggunakan telefon bimbit untuk membaca Clinical Practice Guideline (CPG) yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia bagi merujuk secara tepat tentang rawatan terkini sesetengah penyakit agar kami tahu apa yang kami buat adalah betul berdasarkan bukti terkini.

Jadi kesimpulannya, banyak gunanya telefon bimbit untuk seorang doktor. Bila doktor tengah pegang dan guna telefon bimbit itu, janganlah cepat sangat buruk sangka. Kami bukan guna untuk main candy crush atau pokemon go. Pergi tandas pun kena curi-curi masa.

 

Jabatan Kecemasan Bukan Drive-Thru McD

 

Pukul 2.30 pagi.

Aku dan kawan aku jaga bahagian Green Zone di Jabatan Kecemasan. Zon pesakit yang tak kritikal. Tengok pesakit yang boleh berjalan, yang tak berapa serius. Tengok pesakit dalam bilik, ada meja, ada kerusi, macam di Klinik Kesihatan.

Tiba-tiba masuk seorang perempuan umur dalam 40-an.

“Ye auntie, kenapa datang?” kawan aku mulakan perbualan.

“Ubat sudah habis. Saya mahu ambil ubat,” balasnya.

Aku yang duduk berhadapan, rasa macam tak percaya apa yang aku dengar. Aku yang tengah tengok pesakit lain, jadi tak fokus, cuba curi-curi dengar kenapa sebenarnya auntie ni datang kecemasan pukul 2-3 pagi buta ni.

Aku cuba sangka baik, mungkin ubat-ubat yang dia nak tu, ubat yang sangat-sangat perlu, dan kalau tak ambil mungkin boleh bahayakan kesiahatan dia. Contohnya warfarin, atau inhaler asthma, atau ubat suntikan insulin kencing manis.

“Saya pun tak ingat la nama ubat, tapi dia supplement la. Macam itu vitamin punya,” jelas pesakit itu lagi.

Dan lepas tu auntie telah diberikan “nasihat” yang panjang lebar dari kawan aku..

********

Pukul 4.30 pagi.

Datang seorang lelaki lingkungan awal 30-an. Aku lihat tiket, di triage, mereka tulis complaint sore throat for three days.

Aku panggilnya masuk. Segak, berjalan sihat. Tidak menunjukkan sebarang tanda lemah badan.

“Kenapa ye encik?” aku mengajukan soalan.

“Sakit tekak, tiga hari dah,” jawabnya. “Kenapa datang pagi ni?” aku bertanya cuba merungkai misteri.

“Oo, sebab saya baru habis meniaga tadi,” jawabnya spontan.

Dan pesakit itu pun diberikan “nasihat” yang panjang lebar dari aku.

 

*********

Ada pesakit yang datang dengan complaint lenguh, sengal-sengal atau sakit di sini dan di situ dan sudah sebulan menghadapinya. Bila ditanya kenapa hari ini baru datang, jawapnnya kerana ahli keluarganya masuk ke zon kuning, jadi alang-alang dia di situ, baiklah dia buat check-up sekali.

Tuan-tuan puan-puan makcik pakcik adik kakak abang-abang,

Kecemasan bukanlah tempat yang sesuka hati kita saja boleh datang. Kecemasan bukan tempat datang nak buat medical check-up macam booth di mall atau taman tasik, kecemasan bukanlah juga drive-thru McD yang 24 jam buka dan sesuka hati kita boleh datang bila-bila asalkan kita bayar RM1.

Kecemasan adalah kecemasan. Bila terjadinya sesuatu yang membahayakan nyawa atau kesihatan.

Jika kes-kes bukan kecemasan berlambak di kecemasan, maka orang yang betul-betul perlu dirawat dan perlu diberi perhatian akan mengambil masa yang lama untuk dilihat oleh doktor dan akibatnya, rawatannya akan tertangguh.

 

Jadi, fikir-fikirkanlah dan sebarkanlah.

 

Vaksin Penyebab Bayi Berkepala Kecil di Brazil?

Seperti yang kita tahu, sekarang ini sedang menular wabak virus Zika di benua Amerika.

Apa itu virus Zika? Boleh ketahui lanjut dalam artikel kami sebelum ini di sini. 

Jangkitan virus Zika dikaitkan dengan kelahiran bayi berkepala kecil (microcephaly).

5dd08d320bc2dd6e38cf5fd3422c5c3b

Apa yang menarik, telah tersebar di media sosial bahawasanya microcephaly tersebut sebenarnya disebabkan oleh vaksin TDAP (tetanus, diphteria and pertussis) yang diperkenalkan di Brazil beberapa bulan sebelum tercetusnya kelahiran microcephaly secara mendadak.

Apakah perkara ini benar? Adakah bayi microcephaly di Brazil adalah disebabkan oleh vaksin TDAP?

Mari kita semak fakta satu persatu.

1) Dakwaan: TDAP sengaja diberikan kepada ibu mengandung.

Memang baru-baru ini, kerajaan Amerika Syarikat dan United Kingdom telah memperkenalkan vaksin TDAP kepada ibu-ibu mengandung. Ianya kemudian diikuti oleh Brazil.

Vaksin tersebut, malahan di Malaysia, mula diberikan kepada bayi berusia 2 bulan. Namun, oleh kerana merebaknya penyakit batuk kokol (whooping cough), dan bagi mengelakkan penyakit ini tersebar kepada bayi yang masih belum cukup umur 2 bulan, vaksin TDAP telah diperkenalkan kepada ibu mengandung untuk melindungi anak-anak mereka apabila dilahirkan kelak.

Malahan, menularnya wabak batuk kokol (berpunca dari virus Pertussis) yang sepatutnya boleh dielakkan dengan vaksin DTAP untuk bayi 2 bulan, adalah juga disebabkan oleh sikap sesetengah ibu bapa yang enggan memberikan vaksin kepada anak mereka.

2) Dakwaan: TDAP menyebabkan otak bayi tidak membesar secara sempurna.

Pertama sekali, tidak ada satu kajian kukuh yang boleh membuktikan kaitan kedua-dua perkara ini.

Kedua, vaksin TDAP telah digunakan di seluruh dunia, malahan sebelum diperkenalkan kepada ibu mengandung di Brazil, ianya telah diperkenalkan di Amerika Syarikat dan United Kingdom. Kenapakah tidak ada kejadian bayi microcephaly secara mendadak di tempat-tempat lain terutama di AS dan UK?

Ketiga, vaksin tersebut diperkenalkan di fasa akhir kehamilan iaitu minggu ke 27-36. Ketika ini, otak dan tengkorak bayi telah membesar dengan baik, jadi bagaimanakah vaksin yang diberikan pada lewat tempoh kehamilan boleh mengecutkan kembali otak bayi yang telah berkembang?

 

4 Perkara Anda Mesti Tahu Tentang Virus Zika

In this Dec. 23, 2015 photo, 10-year-old Elison nurses his 2-month-old brother Jose Wesley at their house in Poco Fundo, Pernambuco state, Brazil.  Suspicion of the link between microcephaly and the Zika virus arose after officials recorded 17 cases of central nervous system malformations among fetuses and newborns after a Zika outbreak began last year in French Polynesia, according to the European Center for Disease Prevention and Control. (AP Photo/Felipe Dana)
Bayi 2 bulan yang dilahirkan dengan keadaan microcephaly di sebuah perkampungan di Brazil.

1) Apakah virus Zika?

Zika ialah sejenis virus yang dibawa oleh nyamuk jenis Aedes. Jangkitan virus Zika telah menyebabkan wabak di Brazil dan negara-negara berdekatan pada tahun 2015 dan semakin berkembang sehingga kini.

Virus Zika menyebabkan demam, ruam, sakit sendi dan mata kemerah-merahan.

2) Bagaimanakah Zika boleh dirawat?

Setakat ini tidak ada penyembuh untuk penyakit ini. Ianya akan reda dalam seminggu dengan rehat dan air yang mencukupi.

3) Apakah yang bahaya tentang Zika?

Zika mempunyai risiko terhadap janin dan bayi dalam kandungan. Wabak Zika yang kian merebak di Brazil telah dikaitkan dengan kelahiran bayi berkepala kecil (microcephaly) yang turut meningkat dengan mendadak.

Walaupun pihak berkuasa masih belum boleh membuktikan kaitannya secara tepat, namun pihak berkuasa di Brazil menasihatkan wanita agar menangguhkan untuk mengandung sehinggalah wabak kembali reda.

Di El Savador misalnya, pihak berkuasa menasihatkan wanita agar tidak mengandung selama 2 tahun.

4) Apakah nasihat untuk wanita mengandung?

Sebolehnya agar tidak bermusafir ke negara-negara yang sedang mengalami wabak Zika seperti negara-negara Amerika Selatan dan Amerika Tengah.

Daging Diproses Punca Kanser-WHO

Adakah anda peminat sosej dan bakon? Mungkin selepas ini anda perlu menukar pilihan makanan anda.

Isnin baru-baru ini, Pertubuhan Kesihatan Sedunia, WHO telah mengesahkan dalam satu laporan yang dikeluarkannya bahawa dgaing yang diproses seperti sosej dan bakon boleh menyebabkan kanser.

Laporan itu dikeluarkan oleh Agensi Antarabangsa Kajian Kanser yang telah mengumpulkan saintis seluruh dunia dan membincangkan perkara ini sejak setahun yang lepas.

Menurut Dr. Kait Straif, wakil agensi tersebut, risiko untuk mendapat kanser usus daripada memakan daging proses secara individunya adalah kecil, namun risiko ini semakin bertambah dengan pengambilan yang semakin meningkat.

 

6 Fakta Tentang Demam Kepialu Yang Anda Perlu Tahu

Apa itu demam kepialu?

Dalam bahasa inggeris lebih dikenali sebagai Typhoid fever, adalah sejenis penyakit jangkitan kuman yang melibatkan pelbagai sistem tubuh badan, berpunca dari bakteria Salmonella Typhii.

 

Apakah sebab terjadinya demam kepialu?

Demam kepialu adalah disebabkan jangkitan oleh bakteria Salmonella Typhii yang terdapat di dalam makanan dan minuman. Bakteria ini berada di dalam sistem penghadaman pembawa bakteria yang seterusnya dibawa keluar melalui najis. Ianya mudah tersebar apabila pembawa bakteria yang juga pengendali makanan tidak mengamalkan kaedah basuh tangan yang bersih atau mengambil bekalan air minuman dari sumber air yang tercemar.

 

Apakah tanda-tanda terkena jangkitan demam kepialu?

Tanda-tanda jangkitan akan bermula kira-kira satu ke dua minggu selepas bakteria memasuki badan.

Minggu pertama :

Demam, sakit perut memulas, sembelit, sakit kepala, batuk kering dan juga keletihan. Pada akhir minggu, ruam bintik-bintik kemerahan akan muncul di badan.

Minggu kedua :

Tanda-tanda pada minggu pertama menjadi semakin kuat. Saiz perut membesar dan buncit.

Minggu ketiga :

Gejala semakin teruk dan saluran pemakanan mungkin boleh berlubang dan berdarah. Status mental pesakit akan terjejas, menjadi mudah keliru dan mendapat serangan psikosis. Ketika ini, penyakit ini boleh membawa maut.

Minggu keempat :

Jika pesakit masih hidup, tanda-tanda penyakit akan semakin pulih, namun pesakit akan menjadi pembawa kronik bakteria yang boleh menyebarkan penyakit kepada orang lain pula.

 

Bolehkah demam kepialu membawa maut?

Jika tidak dirawat, statistik menunjukkan risiko kematian adalah sebanyak 10-30%.

 

Bagaimanakah demam kepialu dirawat?

Demam kepialu dirawat dengan memberikan antibiotik kepada pesakit dan juga memastikan pesakit mendapat air dan electrolytes yang mencukupi. Selalunya pesakit memerlukan rawatan di hospital selama seminggu.

 

Apakah langkah pencegahan yang perlu dilakukan?

Sebagai orang awam, pilihlah tempat makan yang bersih dan bukan di kawasan yang dikenali tersebarnya penyakit demam kepialu. Makanan yang panas dan baru dimasak perlu menjadi keutamaan.

Sebagai pengendali makanan, pastikan anda mengamalkan kaedah basuh tangan yang betul. Pastikan pekerja-pekerja anda mematuhi dan mengamalkan kebersihan tangan yang sepatutnya.