Anjing Gila – 8 Perkara yang Anda Perlu Tahu Pasal Rabies

Baru-baru ini muncul kembali penyakit anjing gila atau rabies, dan yang menyedihkan, ianya telah mengorbankan beberapa orang kanak-kanak di Sarawak.

Tahukah anda, Malaysia sebenarnya pernah dikategorikan sebagai bebas rabies untuk beberapa tahun sehinggalah pada 2015, wabak Rabies kembali menular, bermula di Perlis, Kedah dan seterusnya Pulau Pinang. Terbaru di Sarawak dan juga di Kuala Sepetang, Perak.

Jadi kalau pernah bersih dari Rabies, macam mana boleh muncul kembali? Ini kerana walaupun Malaysia bebas dari Rabies, tapi negara-negara jiran kita tidak. Misalnya di Sarawak baru-baru ini, disyaki anjing yang dijangkiti rabies datang daripada Kalimantan, Indonesia. Sebagai anjing, tentulah pergerakan mereka melalui sempadan tidak dikawal. Mereka tidak perlu melalui imigresen.

1) Apa punca rabies?
Rabies adalah virus yang asalnya daripada mamalia liar. Ianya tersebar melalui air liur haiwan dan memasuki darah manusia melalui gigitan.

2) Binatang apa yang membawa Rabies?
99% jangkitan Rabies kepada manusia adalah daripada anjing. Namun terdapat juga kes yang melibatkan haiwan lain seperti monyet, kelawar mahupun kucing.

3) Boleh mati tak bila kena Rabies?
Apabila simptom sudah ada, risiko kematian adalah 100%. Namun berita baiknya ialah Rabies boleh dicegah 100% dengan vaksin.

4) Apa tanda-tanda Rabies?
Incubation period (tempoh dari mula virus masuk sehingga simptom muncul) boleh jadi dari 1 minggu ke 1 tahun. Selalunya dari 1-3 bulan. Bermaksud anda mungkin tidak ada apa-apa simptom selama tempoh tersebut.
Rabies merebak melalui saraf dan akan sampai ke otak akhirnya.
Simptom-simptom awal adalah demam dan kesakitan pada tempat luka. Simptom-simptom yang lebih bahaya adalah seperti susah menelan, air liur banyak keluar, lumpuh, berkelakuan ganas dan juga takut kepada air. Kematian selalunya adalah disebabkan kegagalan sistem pernafasan.

5) Apa kena buat jika digigit anjing/haiwan disyaki Rabies?
Tidak kira sama ada anjing tersebut peliharaan anda atau pun liar, segeralah ke klinik untuk mendapat rawatan doktor. Cuci luka dengan air dan sabun. Doktor akan memeriksa luka anda dan jika perlu, anda akan dirujuk kepada hospital berdekatan untuk vaksinisasi.

6) Apa rawatan untuk Rabies?
Apabila virus sudah mula merebak dan simptom sudah muncul, tidak ada rawatan. Namun, Rabies boleh dielakkan dengan vaksinisasi. Sama ada vaksinisasi sebelum terdedah (pre-exposure) atau pun selepas terdedah (post-exposure).

Di Malaysia kita tidak ada pre-exposure vaccination. Yang kita praktikkan ialah post-exposure vaccination, iaitu vaksin akan diberi kepada mereka yang telah digigit anjing atau haiwan Rabies/disyaki Rabies. Vaksin ini berkesan untuk mengelakkan jangkitan berlaku. Jika anda anti-vaksin, kami ucapkan selamat maju jaya.

7) Sebagai pemilik haiwan, apa saya perlu buat untuk elakkan Rabies?
Pastikan haiwan anda mendapat vaksinisasi Rabies. Elakkan dari membiarkan haiwan anda berkeliaran di luar rumah tanpa pengawasan. Jika ada tanda-tanda yang pelik seperti haiwan anda lebih agresif dari biasa, lumpuh dan lemah, takut air, maklumkan segera kepada pejabat veterinar terdekat.

8) Jika haiwan disyaki dijangkiti Rabies, apa yang akan dilakukan kepada haiwan tersebut?
Haiwan tersebut akan ditangkap dan dipantau selama 14 hari. Jika ada tanda-tanda jangkitan Rabies, sampel otak haiwan tersebut akan dianalisis. Jika kawasan tersebut dikategorikan sebagai wabak Rabies, anjing-anjing liar yang ada tanda-tanda Rabies akan dilupuskan.

Bila difikirkan, mungkin ini antara hikmahnya Islam menyarankan agar bekas jilatan anjing dibasuh berkali-kali dan melarang membela anjing di dalam rumah kecuali atas tujuan berjaga/memburu.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.