8 Perkara Yang Mempengaruhi Mimpi Anda

Adakah mimpi mempunyai kaitan dengan fisiologi tubuh badan kita atau sekadar terjadi secara spontan? Ketahui 8 faktor yang boleh mempengaruhi mimpi anda.

1) Kedudukan

Tidur di sebelah kanan lebih memberi keselesaan dan membuatkan kita lebih berfungsi dengan baik selepas jaga.

Manakala tidur di sebelah kiri akan lebih mudah mendapat mimpi ngeri dan mimpi pelik.

 

2) Bau

Bau yang busuk akan memberi kita mimpi ngeri manakala bau yang baik dan wangi akan memberikan kita mimpi yang indah.

 

3) Bunyi

Otak tetap akan menafsirkan bunyi walaupun ketika tidur. Sebab itu lagu yang terpasang ketika tidur turut boleh memasuki mimpi.

 

4) Penghapusan

Sesuatu yang kita semakin cuba hapuskan daripada minda, maka perkara itu akan semakin mempengaruhi mimpi kita. Maka jangan terkejut jika sesuatu yang kita tidak suka seperti majikan, tugasan kerja atau masalah-masalah harian akan menghantui kita ketika kita pejamkan mata.

 

5) Ubat-ubatan

Vitamin B6 akan menjadikan mimpi lebih mudah diingati dan lebih nampak seperti kehidupan sebenar. Ini kerana ia menukar asid amino kepada serotonin yang merangsang otak ketika kitaran REM. Ubatan lain yang menghasilkan mimpi realistik dan pelik antaranya ialah ubat tidur dan anti-malaria.

 

6) Permainan video

Kajian menyatakan bahawa pemain permainan video lebih mampu untuk mengawal watak di dalam mimpi.

 

7) Kitaran Circadian

Mereka yang tidur lewat akan lebih mudah mengalami mimpi buruk. Ini kerana kitaran Circadian mereka terganggu. Malah mereka lebih mudah mengalami kemurungan dan kerisauan yang menyebabkan mereka mengalami mimpi pelik dan buruk.

 

8) Aktiviti Magnetik Bumi

Kajian telah dilakukan di utara Norway ketika musim sejuk, di mana Aurora sedang berlaku hasil dari meningkatnya aktiviti magnetik bumi ketika itu. Ia menunjukan melatonin, hormon manusia yang berfungsi untuk mengawal Kitaran Circadian (kitaran jam biologi manusia) berkurang. Maka disimpulkan bahawa semakin kurangnya aktiviti magnetik bumi, semakin tinggi kebarangkalian mengalami mimpi pelik.

 

 

Kredit: Healthcentral

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.