6 Soalan “Kenapa…” Tentang Tubuh Kita Ketika Sejuk, Dan Ini Jawapannya

1) Kenapa kita menggeletar ketika sejuk?
Pergerakan otot yang berulang-ulang ketika menggeletar akan menghasilkan tenaga, dan tenaga itu seterusnya akan ditukar kepada haba. Haba ini akan menghangatkan tubuh badan kita.

2) Kenapa bulu roma kita tegak ketika sejuk?
Bulu roma yang menegak akan memerangkap udara yang berada di atas lapisan kulit dan seterusnya akan menjadi penebat haba bagi kulit kita.

3) Kenapa kita lebih selesa berpeluk tubuh ketika sejuk?
Secara semulajadi, manusia yang kesejukan akan berpeluk tubuh atau meringkuk. Apabila kita berpeluk tubuh atau meringkukkan badan, keluasan permukaan badan kita yang terdedah akan berkurang, seterusnya akan mengurangkan pengeluaran haba dari badan kita.

4) Kenapa kita lebih kerap mahu buang air kecil ketika sejuk?
Salur darah pada permukaan tubuh badan kita akan lebih mengecut. Darah adalah agen pembawa haba dalam tubuh badan kita. Apabila salur darah dikurangkan dari pergi ke permukaan tubuh, maka kuranglah haba yang terlepas dari kulit kita. Maka, lebih banyak haba yang akan disimpan di dalam badan. Walaubagaimanapun, harus diketahui bahawa isipadu darah dalam badan manusia adalah tetap. Justeru, apabila salur darah pada permukaan dikecutkan, ini bermakna kuranglah ruang bagi darah dalam badan kita. Disebabkan itu, darah lebih banyak pergi ke organ-organ dalaman penting yang lain serta lebihannya perlu dikeluarkan melalui ginjal dan terhasillah air kencing.

5) Kenapa kita lebih cepat lapar ketika sejuk?
Ini adalah kerana tubuh badan memerlukan haba. Haba dihasilkan apabila cukup tenaga. Tenaga pula dihasilkan daripada makanan yang kita ambil.

6) Kenapa kulit kita lebih kering ketika sejuk?
Udara persekitaran kita pada musim sejuk (atau dalam penghawa dingin) adalah lebih kering dari biasa. Maka, secara normalnya, air yang berada di permukaan kulit kita akan tersejat ke udara kerana tekanan yang berlaku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.