Berapakah jumlah minimum alkohol yang selamat untuk diminum, dari sudut kesihatan?

Berapakah jumlah minimum alkohol yang selamat untuk diminum?

Di negara kita, isu alkohol adalah isu sensitif. Setiap kali berbangkit isu ini, pasti ada golongan yang mempertahankan hak meminum alkohol dan menjustifikasikannya.

Kadangkala terdengar juga cakap-cakap bahawa kalau alkohol diminum dalam kadar yang sedikit, ia tidak merbahaya.

Jadi sebenarnya, berapakah kadar alkohol yang boleh diminum yang tidak memberi mudharat kepada kesihatan?

Mungkin jawapan ini tidak begitu suka didengari oleh mereka yang suka alkohol, tetapi hakikatnya, menurut World Health Organisation, bagi mendapatkan tahap kesihatan yang ideal, adalah dengan tidak langsung meminum alkohol.

 

image

Kajian telah menunjukkan bahawa alkohol boleh mengurangkan risiko penyakit jantung, namun menurut WHO lagi, kesan buruknya jauh mengatasi kesan baik.

image

Malah di negara-negara barat, jumlah peminum alkohol semakin berkurangan dari tahun ke tahun.

 

 

15% Pelajar Perubatan di UK Pernah Mempertimbangkan Bunuh Diri

Satu bancian yang dijalankan oleh Student British Medical Journal dan diterbitkan pada 1 September 2015 menunjukkan sebahagian pelajar-pelajar perubatan UK mempunyai masalah kesihatan mental yang kompleks.

Kajian yang telah dijalankan ke atas 1122 orang pelajar itu menunjukkan :

1) 15% pernah mempertimbangkan untuk membunuh diri di satu-satu episod pembelajaran mereka.

2) 80% daripada yang mempunyai masalah kesihatan mental pula bependapat mereka tidak mendapat sokongan yang cukup dari universiti mereka.

3) Lebih daripada 8% pula mengaku mengggunakan ubat perangsang otak untuk menghadapi peperiksaan.

Masalah kesihatan mental adalah masalah yang serius di kalangan pengamal perubatan. Menurut American Foundation for Suicide Prevention, kira-kira 400 doktor di Amerika mati akibat membunuh diri setiap tahun.

Persoalannya, berapakah pula jumlah doktor di Malaysia yang mengalami masalah kesihatan mental?

Kredit :
http://time.com/4019229/medical-school-suicide/

Jerebu, boleh menyebabkan keguguran dan sakit jantung?

 

Kita mungkin pernah dengar bahaya jerebu kepada pesakit paru-paru seperti asthma, atau menyebabkan sakit tekak, pedih mata dan batuk-batuk.

Tapi tahukah anda jerebu juga boleh memberi kesan bahaya jangka panjang kepada pesakit jantung, kencing manis dan ibu mengandung?

Menurut satu panduan yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia, partikel jerebu terlalu kecil, kebanyakannya kurang dari 2.5 micrometer dan boleh menyebabkan bahaya jangka panjang.

Partikel yang terlalu kecil ini, apabila disedut melalui pernafasan, akan mudah masuk ke dalam paru-paru, dan tidak berhenti di situ sahaja. Disebabkan ianya terlalu kecil, ianya mudah untuk diserap juga ke dalam saluran darah, berinteraksi dengan bahan dalam darah (contohnya kolesterol ‘jahat’) dan menyebabkan keradangan.

Maka sebab itu, antara kesan jangka panjang jerebu ini ialah :
1) Kadar ketebalan saluran arteri yang lebih cepat seterusnya menyebabkan penyakit jantung.
2) Menyumbang kepada penyakit diabetes (kencing manis).
3) Bagi ibu mengandung, ia boleh menyebabkan keguguran, kecacatan kandungan dan juga bayi kurang berat.

Maka, secara umum, jika tidak ada keperluan, adalah lebih baik untuk tinggal dalam rumah. Jika perlu, pakailah topeng N95 yang boleh menapis partikel jerebu. Minum banyak air, patuhi jadual pengambilan ubat dan berjumpalah doktor segera jika ada tanda-tanda sesak nafas, batuk-batuk, pedih mata dan sebagainya.

Dialog Doktor Bersama Ayah Anti-Vaksin

Pada suatu hari di wad neonatal.

Ayah pesakit x : Saya tak mahu vaksinkan anak saya.

Doktor : Kiranya encik ada kaedah alternatif ke?
Ayah pesakit x : Saya nak guna kaedah semulajadi, habbatussauda’, homeopati.
Doktor : Zaman saidina Umar, ada satu masa tu, beliau nak jumpa Abu Ubaidah di Syam. Tapi sebab waktu tu ada taun di Syam, Saidina Umar buat perjumpaan di luar Syam, tak mahu masuk ke Syam. Abu Ubaidah tanya, adakah engkau nak lari dari takdir? Saidina Umar kata, aku lari dari takdir Allah kepada takdir Allah yang lain.

Maksudnya kita bukan biar saja secara semulajadi semua berlaku. Kita ada peranan kita. Saidina Umar tahu ada penyakit, dia elak. Kita? Takdir Allah mana yg kita nak bawa anak kita?

Kenapa Saidina Umar tak guna je habbatussauda’ dan masuk saja terus ke Syam? Sahabat-sahabat mesti lebih faham tentang sunnah Nabi kan?
Ingat bang, sesuatu yang buruk yang kita mulakan, kalau diikuti pula oleh orang lain, kita pun akan dapat saham dosa juga.
…………

Menolak vaksin adalah sangat tidak Islamik. Islam suruh jaga kesihatan dan jangan membahayakan orang lain.

 

Lotus Birth, Kaedah Pelik Dan Bahaya Untuk Bayi Anda

image

LOTUS BIRTH

Baru-baru ni, admin ada terbaca pasal Lotus birth, iaitu sejenis kaedah di mana tali pusat dan uri tidak diputuskan daripada bayi. Kaedah ni sudah ada pengamalnya di Indonesia, mungkin sikit lagi akan mengambil tempat di Malaysia pulak. Alasan mereka yang mengamalkannya ialah agar tali pusat terputus semulajadi dan bayi akan dapat lebih nutrients daripada uri.

Lotus birth ni sudah ada sejak 2008 di negara barat, antaranya di UK. Royal College of Obstetrics and Gynaecology di UK sudah mengeluarkan kenyataan menentang pengamalan ini, di mana ianya hanya akan mendedahkan bayi kepada jangkitan, sepertimana kita maklum uri tersebut mengandungi darah dan juga tisu yang merupakan medium terbaik untuk bakteria hidup.

Bayi pula merupakan peringkat umur yang masih rendah tahap immunitinya dan sangat mudah terdedah dengan jangkitan, dan kalau terkena jangkitan, sangat mudah untuk ke peringkat jangkitan yang teruk.

Jadi kepada ibu-ibu di Malaysia, jangan nak mulakan kerja gila ni kalau anda sayangkan anak anda.